nedeľa 20. septembra 2015

Bryndzové pirohy

Suroviny:

Cca 3ks zemiakov (400g)
300g bryndze
500g múky
1vajce
Štipka soli – 2malé kávové lyžičky
Podľa chuti slanina – na škvarky (nieje súčasť receptu)
Kúsok bravčovej masti pod slaninu (nieje súčasť receptu)
2dcl voda (cca hrnček = 4 riadne poldecáky alebo 5 bratislavských 0,04 dcl)
Kyslá smotana

Postup:

Zemiaky poriadne očistíme od hliny (ideálne drôtenkou).
Uvaríme ich v šupke a necháme vychladnúť.
Zemiaky následne postrúhame, prípadne rozmašírujeme vidličkou, alebo tým takým super pučidlom na zemiaky.
Odoberieme asi 1,5 lyžice zemiakov (do najväčšej možnej misky, nech sa to dobre mieša) a do zbytku vmiešame bryndzu a soľ. – Plnka je teda hotová.

Cesto – 1,5 lyžice zemiakov ktorú sme ukradli z plnky rozmiešame s teplou vodou, celým slepačím vajcom,   múkou a prípadne štipkou soli. Cesto odporúčam najskôr trocha premiešať lyžicou a potom pekne ručne stručne vymiesiť a nechať asi 10 minút vyrelaxovať (odpočinúť) .
Po relaxácii cesto rozdelíme na 2 časti, prípadne odhadom aj na viac – tak aby sme sa zmestili na pracovnú plochu a cesto aby nebolo príliš veľké. Cesto rozvaľkáme (v prípade že nemáme valček skvelo poslúži aj rolka alobalu + lepiaca páska aby sa nerozmotal – dodnes používam) asi na šírku  o niečo menšiu ako 0,5cm. Aby pirohy boli zhruba rovnaké a nejako aj vyzerali použijeme na vykrajovanie kruhovú formičku veľkú , prípadne použijeme ako vzor nejakú misku s priemerom cca 10, okolo ktorej prejdeme nožom a vykrojíme kruh. Ak robíme pirohy len pre seba, stačí cesto nakrájať na zhruba rovnaké štvorce. Do vykrojených kusov cesta dáme do stredu asi lyžicu plnky a cesto preložíme tak, aby sa okraje vzájomne dotýkali. Okraje potom pouzatvárame vidličkou, aby sa nám vo vode neotvorili a aby plnka ostala tam, kde má. Pirohy vkladám VŽDY do osolenej vriacej vody, kde môže byť kvapka oleja. Keď pirohy vyplávajú na povrch, necháme ich ešte asi 5 minút povariť a potom ochutnáme, či sa cesto poriadne uvarilo. V neuvarenom ceste vidíme múku, uvarené je akoby oslizlé.

Hotové pirohy naservírujeme na tanier a zalejeme ich podľa chuti kyslou smotanou a škvarkami spolu s výpekom. (nieje súčasť receptu)

Dobrú chuť.









Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára