Suroviny:
Cca 3ks zemiakov (400g)
300g bryndze
500g múky
1vajce
Štipka soli – 2malé kávové lyžičky
Podľa chuti slanina – na škvarky (nieje súčasť receptu)
Kúsok bravčovej masti pod slaninu (nieje súčasť receptu)
2dcl voda (cca hrnček = 4 riadne poldecáky alebo 5 bratislavských 0,04 dcl)
Kyslá smotana
Postup:
Zemiaky poriadne očistíme od hliny (ideálne drôtenkou).
Uvaríme ich v šupke a necháme vychladnúť.
Zemiaky následne postrúhame, prípadne rozmašírujeme vidličkou, alebo
tým takým super pučidlom na zemiaky.
Odoberieme asi 1,5 lyžice zemiakov (do najväčšej možnej misky, nech sa
to dobre mieša) a do zbytku vmiešame bryndzu a soľ. – Plnka je teda
hotová.
Cesto – 1,5 lyžice zemiakov ktorú sme ukradli z plnky rozmiešame s teplou
vodou, celým slepačím vajcom, múkou
a prípadne štipkou soli. Cesto odporúčam najskôr trocha premiešať lyžicou a potom
pekne ručne stručne vymiesiť a nechať asi 10 minút vyrelaxovať (odpočinúť)
.
Po relaxácii cesto rozdelíme na 2 časti, prípadne odhadom aj na viac –
tak aby sme sa zmestili na pracovnú plochu a cesto aby nebolo príliš
veľké. Cesto rozvaľkáme (v prípade že nemáme valček skvelo poslúži aj rolka
alobalu + lepiaca páska aby sa nerozmotal – dodnes používam) asi na šírku o niečo menšiu ako 0,5cm. Aby pirohy boli
zhruba rovnaké a nejako aj vyzerali použijeme na vykrajovanie kruhovú
formičku veľkú , prípadne použijeme ako vzor nejakú misku s priemerom cca
10, okolo ktorej prejdeme nožom a vykrojíme kruh. Ak robíme pirohy len pre
seba, stačí cesto nakrájať na zhruba rovnaké štvorce. Do vykrojených kusov
cesta dáme do stredu asi lyžicu plnky a cesto preložíme tak, aby sa okraje
vzájomne dotýkali. Okraje potom pouzatvárame vidličkou, aby sa nám vo vode
neotvorili a aby plnka ostala tam, kde má. Pirohy vkladám VŽDY do osolenej
vriacej vody, kde môže byť kvapka oleja. Keď pirohy vyplávajú na povrch,
necháme ich ešte asi 5 minút povariť a potom ochutnáme, či sa cesto
poriadne uvarilo. V neuvarenom ceste vidíme múku, uvarené je akoby oslizlé.
Hotové pirohy naservírujeme na tanier a zalejeme ich podľa chuti
kyslou smotanou a škvarkami spolu s výpekom. (nieje súčasť receptu)
Dobrú chuť.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára